Schalen bij CrossFit enorm belangrijk!

CrossFit PBF in Best > Blog > Geen categorie > Schalen bij CrossFit enorm belangrijk!
crossfit workout of the day
20 aug

Schalen bij CrossFit enorm belangrijk!

Niels aug 20, 2019 9 4445

Waarom schalen bij CrossFit enorm belangrijk is!

Binnen onze CrossFit gym is “RX” een bekende term. RX betekent “As Prescribed”. Dat houdt dus in dat je de WOD (Workout of the Day) precies doet zoals is voorgeschreven op het bord waar de oefeningen staan uitgeschreven plus het gewicht voor mannen en vrouwen.

CrossFit is topsport en RX is bedoeld om een bepaald niveau aan te geven binnen de CrossFit wereld. In onze gym zijn slechts een handjevol mensen goed genoeg om alle workouts RX te kunnen doen, en zelfs die mensen zijn niet goed genoeg om in de wedstrijdtop mee te draaien. Om alle workouts RX te kunnen doen moet je heel hard trainen en heel eerlijk; dat is praktisch niet te combineren met een fulltime baan.

Als recreatieve CrossFitter moet het helemaal niet een doel op zich zijn om RX achter je naam te kunnen zetten. Het is belangrijker dat je traint op jouw eigen niveau en vooral ook plezier hebt in wat je doet.

Niet overtuigd? Drie belangrijke redenen waarom schalen bij CrossFit echt niet erg is.

1. RX TRAINEN IS BLESSUREGEVOELIG
Eén van de belangrijkste reden waarom RX trainen geen doel op zich moet zijn: veiligheid. De kans is heel erg groot dat je een WOD RX probeert te doen terwijl deze veel te zwaar voor je huidige niveau is en dat kan zorgen voor blessures. Bijvoorbeeld een zware deadlift; je hebt het voorgeschreven gewicht misschien wel 1 of 2 keer getild, maar in combinatie met alle andere oefeningen is het echt wel even andere koek.

Vaardigheid, kracht en flexibiliteit zijn voorwaarde voor veel bewegingen. wanneer één van de elementen ontbreekt zul je merken dat de kwaliteit van de oefening hard achteruit gaat. Vermoeidheid zorgt voor slechte uitvoering en dat kan zorgen voor blessures.

2. TRAINEN VS TESTEN
Je kunt niet elke training voluit gaan, dat doet geen enkele (top)sporter. Het heeft geen zin om elke workout RX te willen doen, want je wil ook tijd hebben om te herstellen. Wanneer jij voluit traint en een PR zet op gewicht of snelheid zul je merken dat je de dagen erna moet herstellen. Dat is ook niet gek, want na bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd hebben lopers ook de tijd nodig om te herstellen. Je gaat ook niet elke hardlooptraining voluit. Bedenk dus voor jezelf heel goed of de WOD die je gaat doen een test is (wil je weten waar je staat) of een training (wil je beter worden).

3. JE BENT ÉCHT NIET SLECHTER
Onthoud heel goed; dat jij 40kg deadlift en degene achter jou 100kg betekent echt niet dat jij slechter bent. Jullie werken allebei even hard om de workout op een goede manier te volbrengen. Eigenlijk kun je het alleen vergelijken als jullie lichamen identiek zijn en dat is eigenlijk nooit het geval. Kijk dus niet naar anderen, maar kijk naar het gewicht dat er bij jou voor zorgt dat je sterker wordt.

Een van de vele voordelen van CrossFit PBF

Een groot voordeel van CrossFit PBF is dat wij samenwerken en gevestigd zijn in de sportschool PowerBase Fitness. De gym is elke dag geopend en in tegenstelling tot veel andere CrossFit boxen heb je bij ons de mogelijkheid om naast de 40+ groepslessen ook gedurende onze ruime openingstijden (9:00 – 22:00 uur) vrij te trainen. (open gym)

Vrij trainen doe je bij ons altijd met begeleiding, je krijgt namelijk een sportprogramma op maat zodat jij precies weet waar je aan kan werken om jouw doelstelling nog sneller te bereiken.  Wil jij net als vele andere ook gaan starten met CrossFit? We nodigen je van harte uit voor een kennismakingsgesprek of proefles.

 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *